top of page
photo-1473773508845-188df298d2d1.jpg

Hautauksen Ekologisuus

Paavo Kainulainen perusti Kainulaisen hautaustoimiston vuonna 1880, jolloin kaikki arkut olivat kyläpuuseppien tekemiä, materiaaleina ei käytetty keinokuituja eikä muoveja ja ekologisuus oli luontainen asia alalla. Nykyaikainen ekologinen hautaus on paluuta juurilleen. Se myötäilee varhaisia tapoja nykyaikaisin menetelmin. Esimerkiksi keinokuituiset eli huonosti maatuvat arkut yleistyivät vasta toisen maailmansodan jälkeen.

Jo paljon varhaisemmin kristinuskon vaikutus oli näkynyt polttohautauksen vähenemisenä. Nykyisin olemme palaamassa aikaan, jossa polttohautaus on yleisempää kuin maahautaus. Samoin materiaalivalinnat ovat yhä enemmän luonnonmukaisia.

Hautauspalveluissamme käytettävät materiaalit ovat valittu ekologista näkökulmaa seuraten. Arkun laadulla ja materiaalilla on jatkossa entistä suurempi merkitys. Ympäristöluvat vaativat entistä ekologisempia tuotteita hautausalalle.

Suomen Hautaustoiminnan keskusliitto suosittelee, että Suomessa siirryttäisiin yleisistä keinokuituverhoilluista ja koristelluista arkuista yksinomaan luonnonmateriaaleihin ja puuarkkuihin. ”Nykyistä ekologisempien arkkumateriaalien suosiminen vähentäisi sekä tuhkauksen että perinteisen hautaamisen jäämiä”, liiton pääsihteeri Matti Karjalainen sanoo.

 

Ekologinen ajattelu tulisi huomioida arkkujen ja uurnien lisäksi muunmuassa kuljetuksiin käytettävässä kalustossa, hautamuistomerkkien valinnassa, sekä hautausmaalle vietävissä kukissa sekä kynttilöissä. Kainulaisen hautauspalvelu on sitoutunut ekologiseen ajatteluun ja huomioi toiminnassaan laajalti ympäristöasioita.

bottom of page